Pellingissä Helgan ensimmäinen etappi Äggskärin jälkeen oli kappelin laituri Ölandetin saarella.

Näköjään löydän itseni aina hautausmaalta. Rauhallisia ja historiallisia paikkoja. Ehkä sukuharrastukset vaikuttavat tällä tavalla? Täysillä kukkuva käki suoritti matalalennon hautausmaan yli. Sekään ei ollut ensimmäinen kerta, kun sellaista tapahtui. :) Hautausmaan yhteydessä on Pyhän Olavin saaristolaiskappeli.

P5210081.jpg

Kaunis itäreimarilla koristeltu hauta.

DSC_0043.jpg

Hautausmaan vieressä on kotiseutumuseo, jossa oli yhtä hiljaista kuin hautausmaalla. Kotiseutumuseon ilmoitustaululta löytyi kuitenkin ajo-ohje Söderbyn kaupan vieraslaiturille Sturjanille.

P5210083.jpg

Kappelin laiturista Helgan matka jatkui ensin Skepparholmenille, ja toisena Pellingin alueen yösatamana oli Lillfjärden. Lillfjärdenin vaihtoehtona oli Byönin v. 2002 juhannuksen "akan tappaminen", mutta valitsin Lillfjärdenin, koska en ollut käynyt siellä aikaisemmin. Sekä Skepparholmen että Lillfjärden, joka on suojainen retkisatama, olivat omilla tavoillaan hyviä käyntikohteita. Skepparholmenista kirjoitin erillisen artikkelin.

Skepparholmenilta Lillfjärdenille mennessä kävin katsomassa viistokaiulla Grundfjärdenille v. 1944 upotetun torpedovene S5:n hylkyä. Hylky jää kulkusuunnassa oikealle puolelle. 

P5220200.jpg

Helga menossa poikittain hylyn rungon yli. 

P5220212.jpg

Ristiin rastiin hylyn päältä ajelua.

P5220204.jpg

Tässäpä suojaisa kallio. Ovelasti naamioitu norppakamera vai vain saaristolaishuumoria? Kiitos Fingerpori, jatkan matkaa!

Limpan.jpg

Pellingin-viikonlopun viimeisen etapin Sturjanin myötä ympyrä sulkeutui. Sturjania lähestytään Kungshamnin ankkuripaikan kautta. Kävelymatkan päässä laiturista on idyllinen saaristolaiskauppa Söderbyn puoti, joka tunnettiin Tove Janssoninkin kantapaikkana. Tassua toisen eteen ja jädelle!

P5230233.jpg

En eksynyt! :)

P5230231.jpg

Veneilijän näkökulmasta Sturjanin hauskin nähtävyys olivat kuitenkin nämä hädintuskin havaittavat kukkakepit, jotka hoitivat viittojen virkaa lähestymisreitillä mm. vieraslaiturin edustalla. Kaikki museon ilmoitustaulun ohjeeseen merkityt viitat olivat kyllä paikoillaan ja hoitivat asiansa, mutta ne olivat tällaisia heikossa maalissa olleita tikkuja. Kuvan portilla oli reitin matalin paikka, vettä oli alla silloisella vedenkorkeudella noin 1,5 m. Reitin nimellissyvyys on 1,2 m.

P5230235.jpg