Kevään uusi ja näkyvästi markkinoitu veneilykohde Vallisaari jäi Helgan itään päin suuntautuneen viikonloppumatkan varrelle, joten pitihän sen satama käydä tsekkaamassa ja kävelypolut kipaisemassa läpi.
Lauantaina 14.5.2016 eli vasta kuusi päivää sitten avattu paikka oli tässä vaiheessa vielä mahdollisimman luonnontilainen, mikä oli tietenkin hienoa, mutta ennenkaikkea olen kiinnostunut monisatavuotisen sotilassaaren historiasta ja menneiden aikojen jäännöksistä. Saari on rakennettu pääasiassa venäläisten toimesta. Linnoitustyöt Vallisaarella oli aloitettu vuonna 1811 meripuolustusta varten Aleksanteri I:n määräyksestä. Suomen itsenäistyttyä Vallisaaresta tuli asevarikon varasto vuonna 1918. Merivoimat poistui saarelta 1990-luvulla.
Vallisaaren vierasvenelaituri on Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välisessä Kukisalmessa. Laiturin pohjoispuolella on poijupaikkoja ja eteläpuolella pienemmille veneille aisapaikkoja. Osa poijuista odotteli vielä asennustaan laiturilla. Kesäisen upea perjantai-iltapäivä oli jo pitkällä, mutta ruuhkaa ei ollut, laiturissa oli vain muutama vene.
Vanha pengertie Kukisalmessa vieraslaiturin eteläpuolella suojaa venesatamaa aallokolta mutta ei tuulelta.
Toukokuussa Kuunari Linden toimi sataman kahvilana. Sen ja käymälöiden lisäksi saaressa ei vielä ollut muita palveluita. Niitä on tulossa lisää vielä tämän kesän aikana.
Kävelyreittejä on kaksi, Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Paikoille on annettu mahtavia nimiä kuten Suomen Gibraltar, joka on näköalapaikka Kustaanmiekansalmen kapeikossa ja Kuolemanlaakso, joka on vuonna 1937 tapahtuneen ammusvarastojen räjähdysten sarjan onnettomuuspaikka. Onnettomuus vaati 13 ihmishenkeä ja 16 tuhoutunutta rakennusta. Vallisaaren eteläosa on luonnonsuojelualuetta ja edelleenkin suljettu yleisöltä. Reippailua luvassa!
Saaressa oli tehty paljon töitä ennen avajaisia. Kävelytiet olivat hienossa kunnossa. Ei arvaisi, että näiden perustana on vanhat mukulakivitiet.
Kustaanmiekansalmen kapeikko on tunnettu vesiliikenteen haveripaikka. Sitä on levennetty Vallisaaren puolelta kalliota poistamalla. Suomen Gibraltarilta voi ihailla salmea ja Suomenlinnaa hassulta tuntuvasta suunnasta. Salmesta ulos ajavasta luotsiveneestä juontuu mieleen, että Vallisaari toimi pitkään myös luotsien tukikohtana ja asuinpaikkana, 1700-luvun puolivälistä aina vuoteen 1912 saakka.
Venäjän vallan ajoilta olevat rakennelmat kuten nämä varastot on raivattu esiin kasvillisuuden alta.
Monet suomalaissotilaatkin ovat jättäneet saareen merkkejään.
Täällä on oltu talvellakin. :)
Venäjän ajalta on myös Aleksanterin patteriksi nimetty 1860-1870-luvuilla rakennettu Vallisaaren keskuslinnoitus. Nyt Aleksanterinpatterille on rakennettu myös saarein upein näköalapaikka, josta voi tähystellä Suomenlinnan ja keskustan suuntaan...
... ja sieltä näkee myös kauas avomerelle.
Saaressa on paitsi tehty paljon raivaus- ja rakennustöitä myös pystytetty runsaasti rangaistuksella uhkailevia kieltokylttejä. Lienevät välttämättömiä, vaikka jonkin verran ne pilaavat tunnelmaa.
Jäin kaipaamaan vain opastusta, sitten paremmalla ajalla! :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.