Valtakunnassa valmistellaan veneveroa, mikä tarkoittaa sitä, että muita veneilyn "veroja" on leikattava mahdollisuuksien mukaan. Helgan osalta sellaisia voivat olla vaikka vuotuiset kuomunhoitokustannukset.

Ensimmäiselle kaudelle 2014 ostin kuomun huollon (pesu, kyllästys ja korjausompelu) kokonaisuudessaan ostopalveluna. Viime keväänä 2015 pesin ja kyllästin kuomun itse, korjausompelua ei silloin tarvittu, mutta en ollut tyytyväinen käyttämäni, laadukkaana pidetyn kyllästeen riittoisuuteen ja hintaan, joka oli lähes 30 e / 6,5 dl:n suihkepullo. Ehkä vikaa oli tekijässäkin ja siinä, että osa suihkeesta lähti ulkona tuulen matkaan, mutta joka tapauksessa pulloja kului aika läjä. Tänä keväänä 2016 olin jälleen pessyt kuomun itse, ja korjausompelun teetin Espoon Mattopesulla. Kuomun kyllästämisestä tuli kaksivaiheinen:

VAIHE I

Kyllästeeksi päätin kokeilla nettifoorumeilla suositeltua Supi Saunasuojaa. Vesiliukoinen aine, laimennussuhde 1:1. 0,9 l:n purkin hinta rautakaupassa 10+ euroa. Levitin siveltimellä Supi-vesiliuoksen etukuomuun Pranglissa ja takakuomuun reissun jälkeen aurinkoisella kotipihalla pyykkitelineen päällä ja biksuissa - se oli mieleistäni työntekoa. Aine imeytyi hyvin kankaaseen eikä mitään sävyeroa tullut. Purkillinen riitti nippa nappa koko kuomun kyllästämiseen.

Supilla kyllästetty kuomu läpäisi letkutustestin, vesi helmeili pois. Pidempikestoinen sade kuitenkin osoitti, että kuomu vettyi ja alkoi sitten vuotaa kriittisistä paikoista. Homesuoja aineessa lienee kohdillaan, mutta muuten voin suositella ainetta vain niille, joille kuomun vesitiiviys ei ole ehdottoman tärkeää.

P5110368.jpg

VAIHE II

Hain Biltemasta pari pulloa telttakyllästettä, 7,99 e / litran pullo. En antanut vaatimattoman tuoteselosteen säikytellä: "perustuu parafiiniin ja vahaan". Pellingin-reissulla levitin biltemaa sienellä työstämällä etukuomuun, ja takakuomun tein kotisatamaan tultuani. Ainetta piti todellakin hiukan työstää kankaaseen, joka oli ennestään jo kertaalleen kyllästetty. Aineen menekki koko kuomuun oli noin 1,2 litraa.

P5220174.jpg

Kakkosvaiheen jälkeen sade pysyi kuomun ulkopuolella ja jätti sen päälle tutun lammikon, josta olen tässä jo osan keikuttanut yli laidan...

P6090033.jpg

... mutta pisaraakaan lammikosta ei tihkunut läpi:

P6090031.jpg

Bilteman kylläste siis läpäisi sadetestin, joten ensikokemukset siitä ovat lupaavia. Kauden eteneminen tulee näyttämään, miten se - tai oikeastaan Supi+Biltema-kombo - lunastaa nuo lupauksensa. :)